Vuonna 2015 Sadankomiteassa todettiin, että rauhanpolitiikka kiinnostaa suomalaisnuoria, mutta monen on vaikea löytää omaa polkuaan rauhantyöhön. Järjestö päätti tehdä ensi askelet rauhan tielle helpommaksi ja alkaa kouluttaa nuoria rauhankysymyksissä. Vuonna 2016 koulutettiin rauhanlähettiläitä ensimmäisen kerran.
Rauhanlähettiläskoulutus tarjoaa 18–29-vuotiaille nuorille tietoa ja osaamista rauhantyöhön ja globaalien turvallisuuspoliittisten haasteiden ymmärtämiseen. Koulutuksessa pureudutaan erityisesti kestävän rauhan perusteisiin, asevarusteluun ja aseidenriisuntatyöhön. Jokaista nuorta autetaan löytämään oma tapansa edistää rauhaa, oli se sitten järjestöissä, omassa arjessa tai työn tai opintojen kautta.
Ensimmäiseen rauhanlähettiläskoulutukseen osallistui parikymmentä eritaustaista nuorta ympäri Suomen. Rauhanlähettiläiltä saatu palaute vakuutti järjestäjät siitä, että tällaiselle toiminnalle oli tarvetta: koulutus motivoi rauhantyöhön, auttoi ymmärtämään sen periaatteita ja muotoja ja avasi uusia tapoja ajatella turvallisuutta. Koulutus herätti monelle myös kiinnostuksen rauhanliikkeeseen. ”[R]auhanaatteeseen on kenen tahansa helppo lähteä mukaan ja samalla löytää oma tapansa tehdä rauhantyötä. Rauhanliikkeellä on pitkä historia ja elävät verkostot, joihin löysin itse tieni Sadankomitean kurssilta”, kirjoitti eräs vuoden 2016 rauhanlähettiläistä.
Koulutus järjestetään vuonna 2017 toistamiseen, tällä kertaa suuremmalla osallistujajoukolla ja useampipäiväisenä. Kysyntäkin näyttää kasvaneen, ja rauhanlähettiläskoulutuksesta on tullut osa Sadankomitean vuosittaista toimintaa.
Teksti ja kuva: Minna Vähäsalo