19. Sakari Timonen

SakuTimonenKuvaErnoSoralipasSakari ”Saku” Timonen (s. 1957 Juuka) on suomalainen bloggaaja, joka pitää Suomen suosituimpiin lukeutuvaa Uuninpankkopoika-blogia. Kuukausittain Image-lehden sivuilla julkaistavalla blogilla on puolisen miljoonaa lukijaa. Uuninpankkopojan Facebook-sivua puolestaan seuraa yli 38 000 ihmistä. Ammatiltaan Timonen on lakimies, ja hänet valittiin Juuan kunnanvaltuustoon vuonna 2012.

Uuninpankkopoika-blogi on noussut laajempaan tietoisuuteen varsinkin Timosen oiottua maahanmuuttoon liittyviä virheellisiä käsityksiä, minkä lisäksi Timonen on käsitellyt muun muassa työllistämispolitiikkaa ja köyhyyttä. Hän on myös oikonut netin valeuutissivustojen perättömiä väittämiä. Timonen tuo kirjoituksiinsa yleensä juridisen näkökulman.

Itsenäisyyspäivänä 2015 Timonen sai Sadankomitean rauhanpalkinnon työstään yhteiskunnallisiin epäkohtiin puuttumisesta. Myöntämisperusteissa korostettiin, että Timonen bloggaa vapaaehtoisena, mikä korostaa sekä yksilön vaikutusmahdollisuuksia että vastuuta reagoida epäkohtiin.

Palkintopuheessaan Timonen pohti bloginsa suosion syitä: ”Netissä on selvästi ollut blogini kokoinen ekologinen lokero tyhjillään. Haluan kertoa kaltaisilleni lailliseen yhteiskuntajärjestykseen uskoville, että ihmisarvo, oikeusvaltion periaatteet, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo eivät ole huutoäänestyksellä ratkaistavia asioita. Mikä tahansa mielipide ei ole fakta, jos sitä ei pystytä perustelemaan. Ajatteleminen ennen kirjoittamista ei ole sananvapauden rajoittamista.”

Kuva: Sana/Erno Soralipas

Lähteet: Sadankomitea, Wikipedia