Jyri Jaakkola (1977–2010) oli pitkän linjan ihmisoikeusaktivisti, joka ammuttiin 27. huhtikuuta 2010 Meksikon Oaxacassa. Hän oli silloin avustussaattueessa viemässä huopia ja lääkkeitä San Juan Copalan kylään, joka oli intiaaniväestön autonomiseksi julistama alue. Puolisotilaalliset Ubisort-joukot olivat saartaneet kylän ja ampuivat Jaakkolan ja paikallisen CACTUS-järjestön johtajan Beatriz Alberta Carino Trujillon. Huhtikuuhun 2016 mennessä murhista on pidätetty neljä ihmistä.
Jyri Jaakkola asui Turussa ja osallistui monen eri vaihtoehtoliikkeen toimintaan. Hän oli ollut mukana reilun kaupan rahtipurjelaiva Estellen hankeissa ja purjehtinut Estellellä muun muassa Angolassa. Jaakkola oli ollut Estellen toiminnasta vastanneen Uusi Tuuli -järjestön puheenjohtajana ja osallistunut lisäksi Maailmankauppaliikkeeseen.
Jaakkola oli myös ajattelija, joka vastusti uusliberalismia. Kirjoituksissaan hän käsitteli esimerkiksi anarkismia ja kommunalismia. Erityisen aktiivinen Jaakkola oli Meksikon alueen alkuperäiskansojen asioissa ja sosiaalisissa liikkeissä. Hänen kirjoituksistaan on postuumisti julkaistu kokoelma Pieniä vallankumouksia (Sammakko 2015).
Jyrin jalanjäljissä Oaxassa (Rauhan Puolesta 1/2012)