11. RASMUS-verkosto – Rasmus ry

Rasismin ja muukalaispelon vastainen verkosto RASMUS perustettiin Helsingissä 5.2.2002. Verkoston tavoitteena oli lisätä tiedonkulkua ja yhteistyötä, toimia aloitteentekijänä ja tukiverkostona. Lisäksi RASMUS toimi yhteisenä vaikutuskanavana poliittisten päätöksentekijöiden, viranomaisten ja muiden yhteiskunnallisten vaikuttajien suuntaan. Kyseessä oli ensimmäinen laajapohjainen Suomeen perustettu rasisminvastainen verkosto.

Verkoston perustamistilaisuudessa puhuneen valiokuntaneuvos Pentti Arajärven mukaan valtio voi monin tavoin tukea rasisminvastaista työtä ja ihmisoikeuksien toteutumista. Pohjimmiltaan on kuitenkin kyse kansalaisyhteiskunnan jokapäiväisestä toiminnasta. Erityisen tärkeää on, että tällaiseen verkostoon saadaan mukaan rasismin ja muukalaisvihan mahdolliset kohteet.

RASMUS tuo yhteen kansalaisjärjestöjä, vähemmistö- ja maahanmuuttajayhdistyksiä, uskonnollisia yhteisöjä, työmarkkinajärjestöjä, viranomaisia, tutkijoita sekä yksittäisiä henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita kansallisesta ja kansainvälisestä rasismin ja muukalaisvihan vastaisesta työstä.

Tällä hetkellä Rasmus ry:n Facebook-sivu on yksi aktiivisimmista vihapuheen vastaisista foorumeista Suomessa. Sitä seuraa noin 15 000 ihmistä.